Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΝΑΖΙΣΜΟΣ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Υποτίθεται ότι η Χρυσή Αυγή θέλει να διώξει τους μετανάστες από την Ελλάδα και να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας από τους ξένους. Μόνο που τα στελέχη της εμπλέκονται στις πιο άθλιες μορφές εκμετάλλευσης των ξένων
Τον γνωρίσαμε στο ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση «Οι Καθαριστές» (The Cleaners), που προκάλεσε διεθνή σάλο, επειδή για πρώτη φορά είδαμε τους χρυσαυγίτες της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα να μιλάνε ανοιχτά για μαχαιρώματα μεταναστών, για εκτελέσεις πολιτικών τους αντιπάλων, για ξυλοδαρμούς μέσα στη Βουλή, για «φούρνους» κ.λπ.
Ο ίδιος αυτοσυστήνεται ως «επιστάτης» ή «τομεάρχης» του Αγίου Παντελεήμονα και «μέλος της ασφάλειας» της Χρυσής Αυγής. Στους «Καθαριστές» εμφανίζεται να διώχνει μεταναστόπουλα από την πλατεία, να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία των τοπικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και να εκπροσωπεί σε εκλογικά τμήματα την οργάνωση την ημέρα των εκλογών.
Αυτό που δεν λέει ο Γιώργος Βάθης είναι ότι ο ίδιος έχει γίνει γνωστός στην περιοχή από την εμπλοκή του στην πιο άθλια μορφή σωματεμπορίας: τον εξαναγκασμό αλλοδαπών γυναικών σε πορνεία.

Υποτίθεται ότι στόχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής είναι η εκδίωξη των μεταναστών, η «κατάκτηση» της γειτονιάς από τους Ελληνες. Με περηφάνια ο Βάθης περιγράφει στον σκηνοθέτη Γεωργούση πώς έδρασε η Χρυσή Αυγή στην περιοχή: «Φωνάξαμε τη Χρυσή Αυγή, μιας και ήμουνα και εγώ γραμμένος εκεί. Ηρθαν πολλά νεαρά παιδιά και καθάρισε η πλατεία σε δύο μέρες, τα καθαρίσαμε αμέσως, αμέσως». Και πώς έγινε αυτό; «Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι η πατρίδα μας, τους πλακώσαμε με τα ρόπαλα, κλοτσιές, μπουνιές. Ηρθανε τα παιδιά της Χρυσής Αυγής, καμιά εικοσαριά γομάρια, από 150 κιλά ο καθένας ήταν, μια μπουνιά βάραγε ένας και πέφτανε πέντε κάτω». Δείχνοντας τα κλειστά μαγαζιά στους δρόμους γύρω από τον Αγιο Παντελεήμονα, ο Βάθης εξηγεί: «Εδώ είναι όλο μαγαζιά ξένων, δηλαδή ήτανε, αφού τα περισσότερα μαγαζιά τα έχουμε κλείσει». Και επιμένει: «Ο,τι είναι κλειστό, είναι κλεισμένο από εμάς, από τη Χρυσή Αυγή».

Αυτό που «ξεχνά» να πει ο κ. Βάθης είναι ότι ένα από τα μαγαζιά που έχουν κλείσει στην περιοχή είναι και το δικό του, μια «αντικερί» στη γωνία Μιχαήλ Βόδα και Εϋνάρδου. Το μαγαζί έχει κλείσει από το 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι το επιπλάδικο δεν ήταν παρά μια βιτρίνα για τις πραγματικές επιχειρήσεις του κ. Βάθη. Ο άνθρωπος που συντονίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή διατηρούσε παράνομο γραφείο «ευρέσεως εργασίας» για αλλοδαπές γυναίκες, με κύριο αντικείμενο τον εξαναγκασμό τους στην πορνεία.

Ολα αυτά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του αρχιχρυσαυγίτη της περιοχής είναι γνωστά και δημόσια. Για την ακρίβεια, έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση σε δύο εκπομπές με συνολική διάρκεια πάνω από τέσσερις ώρες (29.3 και 5.4.2006). Πρόκειται για τη σειρά εκπομπών με τίτλο «Αποδείξεις», που παρουσίαζε τότε στον Alpha ο Νίκος Ευαγγελάτος.

Στην εισαγωγή της εκπομπής, το θέμα παρουσιάζεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «human trafficking, ανθρώπινου σκλαβοπάζαρου, η χειρότερη μορφή της ανθρώπινης εγκληματικότητας μαζί με την παιδεραστία», ενώ επισημαίνεται το γεγονός ότι υπάρχει «βοήθεια από μέσα, κρατική ή παρακρατική βοήθεια, βοήθεια από ανθρώπους υπουργείων ή ανθρώπους της ΕΛ.ΑΣ.».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στους καλεσμένους της εκπομπής περιλαμβάνονταν η Αννα Διαμαντοπούλου, η Ζέττα Μακρή, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και ο Βασίλης Καπερνάρος. Οι δύο πρώτες εκπροσωπούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αντίστοιχα, ο κ. Κυριαζίδης ήταν τότε συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. ενώ ο κ. Καπερνάρος είχε κληθεί με την ιδιότητα του δικηγόρου.

«Ηταν μια έρευνα-σοκ στα σκοτεινά μονοπάτια του σκλαβοπάζαρου της πορνείας, που προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα», λέει στην εισαγωγή του ο παρουσιαστής της εκπομπής. «Είναι ένα τυπικό κύκλωμα. Περιλαμβάνει όλα όσα γίνονται κάθε φορά, δηλαδή πώς έρχονται οι γυναίκες απ’ έξω, τον βιασμό τους στην αρχή από τα ίδια τα μέλη του κυκλώματος. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης». Και σε άλλο σημείο: «Υπάρχει μπροστά ένα προκάλυμμα, που είναι μια αντικερί. Υπάρχει από πίσω ένα γραφείο εργασίας και ταυτόχρονα υπάρχει και η διακίνηση των γυναικών, ο εξαναγκασμός τους στην πορνεία. Αυτό το γραφείο αιχμαλωτίζει, εξευτελίζει και στη συνέχεια προωθεί στην πορνεία νεαρές κοπέλες, κυρίως από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ».

Οπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της εκπομπής, το παράνομο γραφείο τού μετέπειτα στελέχους της Χρυσής Αυγής στη Μιχαήλ Βόδα ήταν το κέντρο όπου οδηγούνταν κοπέλες από την Ανατολική Ευρώπη, τις οποίες έφερνε στην Ελλάδα διεθνές κύκλωμα εξαναγκασμού σε πορνεία. Εκτός από το κατάστημα υπήρχαν και οι «αποθήκες» του, στις οποίες φυλακίζονταν οι γυναίκες αμέσως μετά την άφιξή τους.

Σε πολλά σημεία της εκπομπής παρουσιάζονται σκηνές με τον Βάθη να ακούγεται να λέει για νέες κοπέλες που έφταναν στο γραφείο του: «Πάρ’ της ό,τι λεφτά έχει». Στο ερώτημα αν έχει τις γυναίκες φυλακή, ο Βάθης είναι κατηγορηματικός: «Φυλακή». Και σε άλλο σημείο λέει σε νεοφερμένη: «Τώρα θέλω να σε πηδήξω. Μην κλαις. Ακούς; Ο,τι λέει το γραφείο. Μην κλαις».

Ο Βάθης εμφανίστηκε στην εκπομπή και επιχείρησε να διαψεύσει τα γεγονότα, αλλά υπήρχαν τόσα στοιχεία ώστε η προσπάθειά του ήταν καταδικασμένη να ναυαγήσει. Στη δεύτερη εκπομπή ο Νίκος Ευαγγελάτος θα περιγράψει και όσα μεσολάβησαν μετά την πρώτη αποκάλυψη:

«Τη βδομάδα που πέρασε ζήσαμε φοβερά πράγματα. Υπήρχε δίπλα στον άνθρωπο αυτόν μια γυναίκα. Το βράδυ που τέλειωσε η εκπομπή ήρθε εδώ ο άντρας της και σχεδόν ξενύχτησε. Είχε χάσει τη γυναίκα του, η οποία είχε πάει εκεί για να βρει δουλειά. Ξέραμε πού είναι αυτός ο κύριος, γιατί έφυγε από την Αθήνα νωρίς το πρωί της επομένης. Η γυναίκα βρήκε την ευκαιρία και το ’σκασε και είναι τώρα κοντά στον άντρα της. Μία από τις πολλές ιστορίες που ξεπηδάνε από αυτή τη φρίκη».

Ο αφηγητής της εκπομπής καταγγέλλει: «Μια 20χρονη συνεργάτιδά μας έζησε τον τρόμο. Αφού πρώτα έμεινε φυλακισμένη επί τρεις μέρες σε μια μυστική αποθήκη του παράνομου γραφείου, κατέληξε στο σπίτι του κ. Βάθη να δίνει μάχη για την αξιοπρέπειά της». Ακούγεται ο Βάθης να λέει στη δημοσιογράφο της εκπομπής, η οποία εμφανίστηκε ως αλλοδαπή: «Λεφτά και σπίτι θα έχεις αν μείνεις μαζί μου και σε γ… εγώ».

Εξηγεί ο Ευαγγελάτος: «Ο κ. Βάθης, κάνοντας πράξη αυτό το οποίο όλοι ξέρουμε, μία από τις κοπέλες η οποία δούλευε για μας στο γραφείο του, συνεργάτιδά μου δημοσιογράφο, προσπάθησε να τη βιάσει. Ο βιασμός απετράπη την τελευταία στιγμή, λόγω του χειρισμού της ίδιας της κοπέλας και του ότι μη έχοντας εμπιστοσύνη ήμασταν εμείς εκεί. Κι ο Βάθης κατάλαβε ότι κάτι πάει στραβά».

Οι παριστάμενοι πολιτικοί είναι σοκαρισμένοι από το ρεπορτάζ. Η Αννα Διαμαντοπούλου αναλύει το διεθνές πρόβλημα του τράφικινγκ και εξηγεί πόσο προσοδοφόρα επιχείρηση είναι αυτή. Και η Ζέττα Μακρή διατυπώνει μια αξιοπρόσεκτη θέση για να ερμηνεύσει την ιδιαίτερη διάδοση του τράφικινγκ στη χώρα μας: «Η ελληνική κοινωνία γενικά σέβεται τη γυναίκα. Ομως αυτό δεν ισχύει για την ξένη γυναίκα».

(Απ' την Εφημερίδα των Συντακτών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου